Zvuk duše Sama Garretta

Sam Garrett koncert Bratislava fotografia

Dve hudobné pohladenia

V rozsahu jedného týždňa sa v Bratislave konali dva eventy, ktoré boli nielen hudobným zážitkom. Začalo to sobotným večerom s harmonizujúcim spevom mantier v Stars auditoriu, kde vystúpili Deva Premal a Miten spolu so sprievodnou kapelou. Naposledy som bol na ich koncerte v roku 2019 v priestoroch dnes už neexistujúceho Domu odborov Istropolis. Ich zhudobnené mantry som vtedy intenzívne počúval aj pri svojej práci. Teraz to už pre mňa nebolo také intenzívne, avšak bol to opäť krásny večer. Vtedy to bolo pre mňa viac duchovnejšie, teraz viac koncertnejšie.

 

Prešli iba dva dni a už so bol na ďalšom evente, ktorý pre nás pripravili tí istí organizátori. Tentokrát ale už aj za snímačom fotoaparátu. V Edison Parku vystúpil britský spevák a pesničkár Sam Garrett. V rámci tohtoročnej európskej tour „More Life, More Blessings“ sa po koncertoch v rámci Belgicka, Nemecka, Holandska, Švajčiarska a Španielska predstavil aj na Slovensku. 

Sam Garrett

Je jedným z radu umelcov, ktorých pritiahol a pohltil východný filozofický smer. Sám hovorí, že jeho tvorba a jeho koncertné turné More Life, More Blessings je založené na sile hudby, ktorá búra hranice a pomáha prekonávať bariéry, ktoré nás rozdeľujú.

 

Spevák a skladateľ Sam Garrett vo svojej tvorbe ukazuje aj svoju duchovnú cestu za poznaním východnej filozofie, meditácie, jógy a múdrosťami rastafari. Napokon, aj svojim zjavom vám hneď na prvý pohľad pripomenie napríklad Boba Marleyho.

 

Pre rastafariánov sú totiž typické aj dredové účesy, ktoré v tejto filozofii vyjadrujú pôvod, korene človeka a jeho duchovno v spojení s bohom. Ďalšími črtami sú napríklad aj farby – červená, žltá a zelená, kde červená symbolizuje krv pôvodných čiernych obyvateľov, žltá ukradnutú kultúru a zelená stratené posolstvo Afriky.

 

Aj keď by sa teda mohlo zdať, že rastafariánstvo je o ľuďoch, ktorých pôvod je založený na  historickom súvise s otroctvom, v novodobom svete to tak úplne nie je. Nejde o priame prepojenie s rasou, farbou pleti, či náboženstvom. Podstatná je vnútorná túžba po zachovaní voľnosti, slobodnej vôle a spôsobu života bez predpisov akejkoľvek nadradenej moci.

 

Predskokanom Sama Garretta bol v Bratislave Luc Sahā. Návštevníkov príjemne naladil na hlavného protagonistu večera. Tak ako Garrett, aj Sahā celý koncert odohral na gitare, bez akejkoľvek sprievodnej kapely.

Otvorené dvere do srdca aj duše

Zmes rôznych hudobných žánrov, životných dojmov a myšlienok boli cítiť z každej skladby, ktorú počas večera v Bratislave odohral. Mohli sme počuť vplyvy Anglicka, odkiaľ pochádza cez Jamajku, Indiu, inšpiráciu mantrami či rôznymi kultúrami. A pri tom všetkom cítiť, že je to zároveň prezentácia sily ducha, oslavy života a otvoreného srdca. Bez strachu z posudzovania, odmietnutia, obavy z „nesprávneho“ vyjadrovania vlastných pocitov.

 

Hudba Sama Garretta je niečo ako vstup do iného, odlišného, magického sveta. Nie tajuplného, ale skôr otvoreného. Dá sa charakterizovať aj ako schopnosť otvoriť dvere a ukázať, že duchovne naplnený život nie je ani zďaleka o modlitbách, milodaroch, bohatých chrámoch či viere v akúkoľvek vyššiu bytosť prezentovanú konkrétnou štruktúrou a hierarchiou jej predstaviteľov, či dokonca strachu z večného zatratenia.

 

Isté božské vlastnosti má totiž v sebe každý človek, stačí ich len nájsť, precítiť a dokázať ich používať aj v našom modernom svete založenom na materializme a spotrebe. Jedna vec je totiž mať otvorené dvere a druhá nimi prejsť. To už ale musí dokázať každý sám.

Láska, sloboda, jednota

Za myšlienkami, ktoré svojou hudbou priniesol aj na koncert v Bratislave sa ukrýva svet, v ktorom je pochopenie, voľnosť, vnímanie všetkých živých bytostí. Z jeho prejavu bolo cítiť niečo, čo sa v dnešnom svete izolácie, vymedzovania, vyhraňovania či škatuľkovania javí odlišne. Bol to rovnako krásny príklad toho, čo som písal v blogu z koncertu Jany Máčovskej a Svetlana… že všetci sme jedno.

 

Sam Garrett odohral skvelý koncert, ktorý si publikum užívalo do poslednej skladby jeho dvojhodinovej šou. Je zaujímavé, ako jeden chlapík s gitarou dokáže rozoznieť celú sálu a naladiť ju do naozajstnej jednoty. Taký bol Sam Garrett, taký bol zvuk jeho duše! Viem, že to opakujem často, ale bol to… zase… jeden z najlepších tohtoročných zážitkov, ktoré som fotil.

Fotenie eventu

V priestoroch Edison parku som bol doteraz na kultúre iba ako návštevník. Poznal som teda koncepciu priestorovej dispozície. Tentokrát som po prvý krát event na tomto mieste aj fotil.

 

Scéna bola spartanská, okrem mikrofónu jediným prvkom na pódiu bol malý oltárik s horiacimi čajovými sviečkami. Ale úplne to stačilo. Sila tohto koncertu bola totiž v samotnom protagonistovi a jeho prejave. 


Pred pódiom bol malý priestor pre fotografov, fotiť sa ale dalo prakticky zo všetkých priestorov. Umožnilo to zachytiť aj hĺbku záberov spoza divákov. Osvetlenie LED reflektormi, takže pri predskokanovi som hneď pocítil klasické „pásikovanie“, čo znamenalo prejsť na antiflicker nastavenie.

 

Viacero posledných koncertov som fotil na automatické vyváženie bielej, len čím ďalej, tým viac mám pocit, že to občas nevypočítava farebnosť úplne ideálne. Tento event som preto prešiel na daylight nastavenie a s výsledkom som bol spokojnejší. Ešte počas koncertu som spracoval štyri snímky na tablete do rýchleho postu a zvyšok koncertu sa už išiel aj trochu zabaviť bez foťákov.

 

Z techniky použitý setup 2x telo Canon EOS R6 mark ii a tentokrát aj fotenie na všetky tri zoomovacie Canon objektívy RF 15-35mm f2.8 L IS USM, RF 24-70mm f2.8 L IS USM a RF 70–200 mm f/2,8 L IS USM. Do výslednej galérie som v noci vybral cca 30 kúskov, ktoré už nájdete nižšie.

Páči sa vám moja tvorba?

Ak sa vám páči to čo vidíte – moje blogy či fotografie, pomôžte mi ich šíriť do digitálneho sveta. Mne každé fotenie a písanie zaberie niekoľko hodín. Vaša podpora vám zaberie iba niekoľko sekúnd!

 

Budem vám vďačný, ak ma podporíte sledovaním mojich sociálnych sietí:
Facebook: facebook.com/strobefotografia

Instagram: instagram.com/strobesk/

 

Pomôcť mi môžete aj pridaním hodnotenia mojej práce tu:

Google: g.page/r/CXyzHNpjciUhEB0/review

Facebook: facebook.com/strobefotografia/reviews

 

A samozrejme, ak budete potrebovať fotografie z vášho eventu, ozvite sa a dohodneme si detaily.

Pozrite si aj nasledovné odkazy:

Koncert Sam Garrett - fotografie z eventu

Edison Park, Bratislava

Beseda Umenie blizkosti Senec event fotografia
Predchádzajúci Beseda o budovaní blízkosti vo vzťahu

Comments are closed.