Hauser – horúca balkánska krv na javisku

Hauser koncert Bratislava foto

Hauseeeer in Da Hauz!

Nemyslel som si, že Hauser niekedy vôbec bude mať koncert na Slovensku. Ako náhradu sme absolvovali vystúpenie Prague Chello Quartet v Edison Parku. A potom mi blikla reklama na koho??? HAUSERA!!!  Náhoda? Nemyslím! Pôvodne sa mal event konať v amfíku v Nitre. Lístky sa však vypredali skôr, ako som sa o tom vlastne dozvedel. 

 

Všetko sa ale zmenilo a napokon organizátori pre vysoký záujem divákov presunuli udalosť na Zimný štadión Ondreja Nepelu v Bratislave, ktorý má predsalen vyššiu kapacitu. Zaktivoval som kontakty a napokon sa dohodol s organizátorom na fotení.

Prečo je Hauser proste TOPka

Koncert samotný začal napokon s polhodinovým posunom. Hlavnou príčinou bolo zdržanie kvôli lístkom a sedeniu, keďže pre divákov, ktorí pôvodne mali tikety do Nitry bola nutná výmena na mieste, čo spôsobovalo viacero komplikácií. Tie sa postupne vyriešili, aj keď určite nie k plnej spokojnosti všetkých.

 

Keď sa ale napokon v sále zhaslo a na pódium vyšiel Stjepan, začal sa skvelý koncert virtuóza svetovej triedy. Spomenul som si v okamihu na to, ako som pred dlhým časom sledoval na Youtube koncerty 2 Chellos, kde Hauser tvoril dvojicu s Lukom Šulićom. Bola to famózna show, perfektne prearanžované skladby od klasiky až po prerábky AC/DC, Prodigy, Guns N’ Roses, Michaela Jacskona, Led Zeppelin, Iron Maiden a ďalších. A teraz neočakával som nič menej živočíšne!

 

Aj keď jedno violončelo je menej ako dve, začala sa jedna z najlepších hudobných produkcií, na ktorých som bol. Úvod odštartoval komornejšie, publikum sa zahrievalo hneď pri klasike Emanuel. Ako keď zapnete rýchlovarnú konvicu a vidíte, že začína stúpať teplota, až napokon začne vrieť. A tento chorvátsky „Bad Boy“ má nenadarmo aj turné nazvané „Rebel with a Cello“. Jeho temperamentná krv, technické skilly a charizmatický prejav boli presne to, čo návštevníkov koncertu napokon zdvihlo zo sedačiek a rozhýbalo do tanca. Skvelá zostava kapely vytvorila spolu s Hauserovým slákom takú atmosféru, že lepšiu šou by ste si v súčasnosti na violončelovom koncerte nevedeli predstaviť.

Aj klasika, ale hlavne covery svetových hitov

Hra na violončelo už dávno nie je to, čo by si niektorí spájali iba s prudkovážnou klasickou hudbou, ktorú ocenia len vybraní poslucháči. Pretransformovala sa do moderného kabáta a Hauser je toho živým príkladom. Setlist koncertu v Bratislave obsahoval cca dvadsiatku skladieb.

 

Väčšinu Hauser odohral na pódiu aj so silnou podporou návštevníkov. Tí sa pri každom náznaku interakcie pohotovo a hlasno zapájali do šou, čím sa navzájom akoby hecovali obidve strany k ešte lepšiemu výkonu. A keď sa Hauser aj s čelom vybral na prechádzku po hale, nejedna návštevníčka bola v siedmom nebi. A nemyslím tým reláciu s Vilom Rozborilom. Selfíky išli ako na páse a Hauser sa zastavil desiatky krát, aby vznikli návštevníkom v jeho blízkosti neopakovateľné zábery.

 

Medzi odohratými skladbami nechýbali známe melódie z Pirátovi Karibiku, Hry o tróny, avšak gro tvorili covery populárnych hitov ako boli Let’s Get Loud (J. Lo), Livin‘ la Vida Loca (Ricky Martin), Highway to Hell (AC/DC), Despacito (Luis Fonsi), Bamboleo (Gipsy Kings), Livin‘ on a Prayer (Bon Jovi). Keď zaznela divákmi vyžiadaná Bella ciao, tak už to vôbec nebol koncert. Bola to jedna obrovská párty!

Fotenie eventu

Na tomto koncerte som sa musel prispôsobovať pre mňa v niektorých prípadoch nelogickým obmedzeniam, ktoré napokon vo výsledku obmedzili počet fotiek. Kapela mala svojho vlastného fotografa a ten mal monopol 🙂 Oficiálne fotky si môžete pozrieť TU.

 

Fotiť sme s Ramonou Rad mohli iba prvé tri skladby. Zároveň to mohlo byť prakticky len zpredu. To samozrejme obmedzilo možné uhly a kompozície záberov. Pár som ich strelil aj s chodbičky medzi divákmi, avšak princíp zostal.

 

Kto chodíte na takéto veľké koncerty viete, že show (hudobná aj svetelná) sa prakticky začína až po prvých 3-4 skladbách. Tie úvodné sú väčšinou iba na zahriatie publika. Mal som dopredu napozeraný koncert z tohtoročnej tour, takze v hlave som mal uložené všetko kde kto stojí, kam sa presúva, kedy sú aké svetlá, interakcie s hudobníkmi aj divákmi… Zvizualizované som mal v sebe desiatky kompozícií mega najsamkrajších fotiek… a zbytočne. Mohli sme nafotiť iba úvod, ktorý bol prakticky úplne statický a s jedným doprovodným muzikantom. Zvyšok kapely nastúpil až potom.

 

To čo som chcel nafotiť zostalo iba v hlave. Najúprimnejšie… bol to skvelý koncert, úžasná živelná, energická hudobná aj svetelná šou…, ale v podvedomí som si to neužil tak, ako som chcel. Až do konca eventu som mal v hlave každú scénu, každý obraz a pritom sa deprimoval, lebo som ho nemohol nafotiť. Asi som bol v emocionálnej nerovnováhe.

 

Takéto obmedzenia vraj nie sú nezvyčajné, aj keď v princípe… diváci si mohli fotiť aj natáčať bezproblému celý koncert. Tož ale, nejdem plakať nad rozliatym mliekom, taká bola vôľa manažmentu interpreta (nie organizátora koncertu v Bratislave) a treba to rešpektovať. Takže zapisujem si do zoznamu „čo chcem zažiť pred smrťou“ ďalší bod – zúčastniť sa nejakej koncertnej šnúry ako tour fotograf! Ak by ste sa našli v tejto výzve, tak viete čo máte robiť.

 

Po koncerte ešte nasledovalo fotenie, tzv. Meet and Greet, kde som docvakal zvyšok filmu vo fotoaparáte a presunul sa na postprodukciu, aby som o 2 hodine ráno poslal zábery organizátorom.

 

Technickú zostavu tvoril môj železný základ – dvakrát R6 Mark II, RF 24-70mm f2.8 L IS USM a RF 70–200 mm f/2,8 L IS USM, no tentokrát som ho doplnil aj o sklo RF 15-35mm f2.8 L IS USM.

Páči sa vám moja tvorba?

Ak sa vám páči to čo vidíte – moje blogy či fotografie pomôžte mi ich šíriť do digitálneho sveta. Mne každé fotenie a písanie zaberie niekoľko hodín. Vaša podpora vám zaberie iba niekoľko sekúnd!

 

Budem vám vďačný, ak ma podporíte sledovaním mojich sociálnych sietí:
Facebook: facebook.com/strobefotografia

Instagram: instagram.com/strobesk/

 

Pomôcť mi môžete aj pridaním hodnotenia mojej práce tu:

Google: g.page/r/CXyzHNpjciUhEB0/review

Facebook: facebook.com/strobefotografia/reviews

 

A samozrejme, ak budete potrebovať fotografie z nejakého eventu, ozvite sa a dohodneme si detaily.

Zopár odkazov

Hauser - fotografie z eventu

TIPOS Aréna - Zimný štadión Ondreja Nepelu, Bratislava

Nuansy event koncert Pezinok
Predchádzajúci Dvojkoncert Sad a Tma s Nuansy
Nasledujúci Janka Máčovská a Svetlan v mieri a pokore
Jana Máčovská, Ján Svetlan Majerčík, Beckov, fotografie z eventu

Comments are closed.