Dvojkoncert Sad a Tma s Nuansy

Nuansy event koncert Pezinok

Mám takého kamoša.

Volá sa Štefan. Ale nie je to ten Štefan, čo je VÍ-ŤAZ-VŠET-KÝCH-VO-LIEB. Pre vizuálnu identifikáciu je to ten s paličkami Harryho Pottera za bicími na fotke vyššie a zaklínadlom Uderis – činelis – bubnys!

 

Fasa chalan! A tak mi fasa chalan Štefan píše piatok ráno o deviatej píše: „Ahoj! Dnes vecer mame v Pezinku koncert s novou kapelou Nuansy a zahra aj byvaly Rampas. Ak by si nahodou mal priestor vybehnut odfotit, boli by sme radi. Mali by sme na to aj, skromny, rozpocet.

 

Výklad sa dá preložiť podľa toho, v akom stave to príjmate:

V preklade do kamošštiny: Príď sa večer zabaviť na náš koncert ak máš čas. Ak by si to aj nafotil, tak by to bolo super.
V preklade do Biznis as usual: Máme koncert. Na poslednú chvíľu potrebujeme nafotiť. Super kšeft! 20-30€. Cash, bez papiera!
V preklade do reči stránky „nešlo by to levnejc„: Potrebujeme nafotiť koncert. Teda ideálne obidva. Za to si môžeš dať na kapelu kofolu.

A vy ste gdo?

Mojim rekognizačným schopnostiam chvíľu trvalo uvedomiť  si, kto z tvárí, ktoré si pamätám ako Rampáš a Wet Floor je teraz aká kapela. Ono totižto Štefan (STA-LE-NIE-TEN-ČO-VY-HRAL) hral na bicie zároveň aj v 2-3 kapelách a občas sa aj iní členovia sa takto prelievali.

 

Tak teda napokon situácia na fronte je nasledovná:

Tí, čo sa volali Rampáš, sa už nevolajú Rampáš, pretože existovala aj iná kapela Rampáš. A preto tento novší Rampáš si zmenil názov z Rampáš na Sad a Tma. Takže starý Rampáš je stále Rampáš a nový Rampáš je Sad a Tma.

 

V novom Sad a Tma hrá väčšina tej zostavy, čo predtým sa volala Rampáš, ale už sa tak nevolá. Zostali Matúš Košťal – gitara, spev Mišo Danielis – klávesy a Paťo Novotný – basová gitara. Štefan, ktorý tam hral na bicie už tam NE-HRÁ. Nahradil ho nový bubnista Erik Kráľovič a k mikrofónu sa pridal druhý hlas – speváčka Kaja Mikulčíková.

 

Pozitívne je aj, že stále hrajú vlastnú tvorbu a na koncerte zaznelo celkovo 9 skladieb. Kolóny, Blúdim zas, Karpatská, Po byte, Stále, Vody zradné a Vietor doplnili ešte dvomi inštrumentálkami Back to Purple a Hendrixovina.

 

Kajin vokál posunul prejav kapely zase kvapku pestrejšie a Erik za bicími ako náhrada Štefana (ČO-TU-PRED-TÝM-HRAL) nesklamal. Zas a znova – super odohratý koncert! Žiadne hluché miesta, žiadna nuda ale ani žiadne nudes. Takže, keď bude Sadať Tma niekde na inom pódiu, choďte si ich vypočuť.

Štefan sa VY-HRAL s bicími u Nuansy

Po Sad a Tma nastúpila na pódium zostava Nuansy. Spev s basou má na starosti Michal Fritzman, Ivana Dorčíka si priraďte ku gitare a tiež mikrofónu a Andrej Krippel = gitara, spev, texty. A aby som nezabudol Štefan (TEN-ČO-HRÁ-NA-BI-CIE) hrá v tomto projekte na…. bicie. A už NE-HRÁ v Rampáši, teda v tom, čo sa už nevolá Rampáš, ani vo Wet Floor. Z Wet Floor ešte môžete poznať speváka Miša Fritzmana, ten ale zostal účinkovať aj tam. Inak nemôžem za to, ale vždy, keď Michala vidím s gitarou za mikrofónom, spomeniem si na Juraja Benetina z Korben Dallas.

 

Nuansy nehrajú covery ale tiež prinášajú autorskú tvorbu so slovenskými textami. Inšpiráciu našli napríklad vo zvuku kapiel ako Soundgarden, Alice in Chains, Pearl Jam, Queens of The Stone Age, ale u mnohých ikon popu ako sú John Mayer, alebo Lana del Rey.

 

A ako znela v Pezinku táto zostava? Parádne, ľúbivo, pestro, hlučne… Prosto… keď to hrá tak to hrá. A publikum to adekvátne ocenilo. Pripájam dole pri fotogalériu dve demá, kde si ich môžete vypočuť.

U Švarca

V tomto podniku v Pezinku som v živote nebol, ale keďže Štefan (ten bubeník, nie ten čo VY-HRAL-VOĽ-BY) už vie čo fotograf potrebuje, tak mi poslal dopredu pár snímkov priestoru. Nenadarmo je tiež členom nášho Mestského fotoklubu Tibora Huszára. Zobral som teda so sebou rovno dve malé RGB svetlá, nech sú fotky aj farebnejšie. A dobre som spravil. 

 

U Švarca je taký malý pub v blízkom centre Pezinka. Organizuje sa tu viacero rôznych eventov, od koncertov kapiel až cez drum’n’bass párty. Pódium na konci je relatívne malé, takže síce sa tam kapely o 4-5 ľudí zmestia, ale inak nikto viac. Pri väčšej kapele by možno aj bubeník musel stáť. Ale tak… proste priestor má toto obmedzenie a treba sa tomu prispôsobiť.

 

Je fajn, že aj takýto relatívne malý priestor vie obetovať štvorcové metre pre pódium a dáva príležitosť kapelám zahrať si tu a ukázať sa. Kapela sa zase musí naučiť prispôsobiť sa. Takže istý kompromis ale zároveň aj konsenzus pre obidve strane. Respektíve pre tri, ak vezmeme do úvahy návštevníkov, pretože bez nich by nemala kapela komu hrať a na bare by nemali komu nalievať.

Fotenie eventu (krátka verzia)

Svetlá ktoré som doniesol oživili malé pódium, takže mám aj farebné fotografie, nielen čiernobiele. Keďže pódium bolo plné ako vlaky na koncert AC/DC, tak sa dalo fotiť iba prakticky z rozsahu hodín 10-2.

 

V jednom z rohov Štefan (TEN-ČO-HRÁ-NA-BI-CIE-VNU-AN-SY) ešte natáčal video, takže tu som do priestoru pred jeho kameru chodiť moc nechcel. Točil tiež na Canon R6 mark II… bohvie prečo si ju vybral :))))

 

Fotil ešte Martin Zvonár, jeho fotky nájdete na Instagrame.

 

Technická zostava bez zmeny – dvakrát R6 Mark II, RF 24-70mm f2.8 L IS USM a RF 70–200 mm f/2,8 L IS USM.

Nuansy demo nahrávky

Páči sa vám moja tvorba?

Ak sa vám páči to čo vidíte – moje blogy či fotografie pomôžte mi ich šíriť do digitálneho sveta. Mne každé fotenie a písanie zaberie niekoľko hodín. Vaša podpora vám zaberie iba niekoľko sekúnd!

 

Budem vám vďačný, ak ma podporíte sledovaním mojich sociálnych sietí:
Facebook: facebook.com/strobefotografia

Instagram: instagram.com/strobesk/

 

Pomôcť mi môžete aj pridaním hodnotenia mojej práce tu:

Google: g.page/r/CXyzHNpjciUhEB0/review

Facebook: facebook.com/strobefotografia/reviews

 

A samozrejme, ak budete potrebovať fotografie z nejakého eventu, ozvite sa a dohodneme si detaily.

Moonlight koncert event fotografie Bratislava
Predchádzajúci Kúzlo svetla - Moonlight & Ister string quartet
Nasledujúci Hauser - horúca balkánska krv na javisku
Hauser koncert Bratislava foto

Comments are closed.