Hodinka s Marcelou Laiferovou

Marcela Laiferová Monika Macháčková fotografie Senec

Keď Marcela Laiferová v roku získala s piesňou Slová v roku 1970 zlatú Bratislavskú lýru, ja som ešte nebol ani len v pôrodnom pláne. Odvtedy ubehlo takmer 55 rokov a Marcela medzitým nahrala viac ako 10 profilových albumov, vydala 6 výberoviek a jej skladby boli súčasťou takmer 60 kompilácií.

 

Avšak kým väčšina, dnes už staršej generácie, môže Marcelu vnímať iba ako speváčku, jej aktivity boli a sú širšieho záberu. Tým, že vyštudovala nielen hudobnú vedu na filozofickej fakulte ale aj medicínu na lekárskej, sa prirodzene angažuje aj tejto oblasti, aj keď sama nemá rada označenie, že sa venuje „alternatívnej medicíne“. No a keďže životných skúseností má na rozdávanie, tak ich rozdala aj ako spisovateľka.

 

Dlhé roky sa zároveň venuje astrológii a numerológii. A ktovie, či to bolo napísané aj vo hviezdach, ale v úvode októbra zavítala do Labyrintu v MsKS Senec na talkšou „Hodinka s…“ Moniky Macháčkovej.

Celý život v spojení s hudbou

Základy spevu získala Marcela počas štúdiu na gymnáziu a odvtedy ju tvorba či koncertovanie sprevádza stále. Aj dnes, vo veku, kedy mnohé iné ženy už len rekapitulujú čo v živote nestihli, je stále vitálna a aktívna. O hudobných úspechoch na talkšou v Senci nielen rozprávala ale aj odspievala niekoľko svojich známych piesní. Publikum sa pritom s radosťou do spevu pridalo. Niekto by si pomyslel, že stará pani, čo ide spievať… ale… nenechajte sa mýliť.

 

Akonáhle sa spustil zvuk hudobného podmazu a začala spievať, síce ste pred sebou fyzicky mali tú istú staršiu dámu v rokoch, ale energia, ktorú odrazu začala vyžarovať jej akoby ubrala minimálne 20 rokov. Takže už neplatí iba to, že hudba lieči, ale hudba aj omladzuje!

 

Život umelca, často spojený s neustálym cestovaním, často nie ideálnym stravovaním a podobne si vybral svoju daň aj u Marcely Laiferovej. Začiatkom roka prekonala náhlu brušnú príhodu a musela sa akútne podrobiť štvorhodinovej operácii. Všetko však dopadlo dobre a o pár mesiacov opäť koncertovala.

Jeden život - množstvo náhľadov

Dnes je veľký počet rôznych filozofií, vhľadov či smerov, ktoré formujú vnímanie ľudského života. Niektoré sa špecificky zameriavajú na konkrétnu oblasť, iné sa pozerajú na život ako na holistický obraz. Tejto téme sa samozrejme počas rozhovoru nevyhla ani Marcela Laiferová, keďže ako som spomínal, zaoberá sa dlhé roky astrológiou a numerológiou, k čomu sa dostala prostredníctvom Vilmy Jamnickej.

 

Pre tých, čo netušia význam týchto slov, len v rýchlosti a zjednodušenie poviem, že astrológia hľadá vzťahy a súvislosti medzi postavením nebeských telies a dejmi na Zemi. Najčastejšie sa zaoberá určovaním budúcnosti a osudu. Numerológia zase rieši vzťahy medzi číslami a udalosťami. Najčastejšie sa aplikuje napríklad na konkrétneho človeka a väzbu s dátumom narodenia. Podľa toho numerológ vypočíta, aké má človek dary, talenty, životné smerovanie, poslanie, na čo sa má zamerať či akým smerom sa uberať.

 

Svojich astrológov aj numerológov či veštcov mali v minulosti veľkí vladári či panovníci v každej etape civilizačného vývoja. Títo poradcovia, ktorých by sme dnešným slovníkom mohli nazvať „konzultanti“, mali svojim spôsobom veľkú moc nad smerovaním behu dejín. Z pohľadu dnešnej modernej doby sa však jedná o takzvané pseudovedy. Majú však svojich priaznivcov a aj v súčasnosti sa nimi stále zaoberá množstvo ľudí po celom svete.

Podstatné je mať vnútorný pokoj

To je podľa Marcely Laiferovej v živote najdôležitejšie. Je to cesta nielen k spokojnosti, šťastiu ale aj rovnováhe. Vo fyzickom živote aj tom duchovnom. Napokon, kto by to vlastne nechcel? Veď aj každá detská rozprávka sa končieva slovami… a žili šťastne, až kým nepomreli.

 

Samozrejme aj táto téma bola súčasťou talkšou Moniky Macháčkovej Hodinka s… Aj keď v tomto prípade sa Monika nedostala príliš často k slovu. Marcela bola energická a jednoducho odovzdala publiku svoj pohľad na život. Keď máš proste zažité a máš chuť, vôľu a možnosť to zdieľať s ostatnými… netreba klásť veľa otázok. Proste to z teba ide… rovnako ako na tomto evente v Senci.

 

Ako nájsť vnútorný pokoj je nielen filozofia ale zároveň je to aj názov knihy, ktorej autorkou je práve Marcela Laiferová. Návštevníci tlakšou ju mohli získať aj s osobným venovaním. Ostatní si ju môžete zakúpiť napríklad aj na eshopoch kníhkupectiev, napríklad TU.  

Ako sa fotilo

Som rád, že sa po dvojmesačnej prestávke opäť rozbiehajú eventy v seneckom Labyrinte. Fotenie týchto „rozhovorových“ akcií je svojim spôsobom statické, keďže prakticky celý čas sedia obaja protagonisti oproti sebe a rozprávajú sa. Tí skúsenejší dokážu dobre nadväzovať a pracovať s publikom, takže v princípe tu ide o to chytiť zaujímavé uhly a čakať na správnu chvíľu. Niekedy je to podľa toho, z ktorej hodiny fotím pohľad správnym smerom, mimika tváre, gesto, smiech pri humornej príhode a podobne.

 

Tento event bol obohatený tým, že Marcela odspievala niekoľko pesničiek v stoji pred pódiom, čím nechtiac vyšla z nasvetleného priestoru. Takže to znamenalo prakticky len rýchlo vytiahnuť hore ISO. Ostatné hodnoty som mal prakticky celý čas nastavené na 1/250 a f4.

 

Set foťákov a objektívov som od soboty nemenil, takže zostali 2x Canon EOS R6 mark II a objektívy RF 24-70mm f2.8 L IS USM a RF 70–200 mm f/2,8 L IS USM.

Zopár odkazov

Eventy v Senci: www.facebook.com/mskssenec

Oficiálny fanklub M. Laiferovej: facebook.com/laiferovamarcela

Monika Macháčková: facebook.com/monikaMachackova.autorka

Hodinka s Marcelou Laiferovou - fotografie z eventu

Mestské kultúrne stredisko, Labyrint, Senec

Il Divo koncert Bratislava event fotografie
Predchádzajúci Il Divo - XX 20th Anniversary Tour Bratislava
Nasledujúci Športový deň hasičskej mládeže
Most pri Bratislave fotografie DHZ

Comments are closed.