Scream Inc Metallica Symphony Tribute

Scream Inc Bratislava MMC Event fotografia

Legendárne spojenie Symphony & Metallica

Spojenie heavy metalovej legendy a klasického orchestra? Pred rokom 1999 to vyzeralo ako kompozícia, o ktorú sa vzhľadom k úplnej rozdielnosti žánrov nemalo zmysel pokúšať. Lenže potom s tým prišla americká Metallica – jedna z najvplyvnejších metalových kapiel sveta. V apríli 99 nahrali v spolupráci so San Francisco Symphonic Orchestra počas dvoch dní legendárny živý album S&M, ktorý sa zapísal zlatými písmenami. 

 

Metalistom sa vtedy ukázal úplne iný svet tvrdých gitár a milovníkom vážnej hudby zase možnosť spojenia klasiky s predtým nespojiteľným žánrom. Dva úplne odlišné svety sa tak spojili do nového nezabudnuteľného hudobného zážitku.

Tribute v podobe Scream Inc

Aj keď v roku 2019 sa obidve vyššie spomínané zoskupenia opäť spojili a nahrali S&M 2, k veľkému celosvetovému turné nedošlo a pokiaľ viem, ani nie je ďalšia spolupráca v pláne.

 

A práve to sa stalo pôdou pre rôzne kapely, ktoré si často do názvu dávajú revival, tribute a podobne. Snáď každá väčšia úspešná kapela má takýchto nasledovníkov po celom svete.

 

Scream Inc patria v tomto ohľade v Európe medzi topku a sú známi aj ako jedna z najlepších profesionálnych tribute kapiel skupiny Metallica na svete. Doteraz odohrali cez 1000 koncertov v Nemecku, Rakúsku, Česku, Estónsku, Grécku, Holandsku, Portugalsku, Španielsku, Poľsku či Ukrajine. Tento rok sa chystajú v rámci turné navštíviť ešte niekoľko lokácií vo Švajčiarsku, Česku či Turecku.

Základ kapely tvorí štvorica muzikantov, rovnako ako u originálnej „Metaliky“ a symfonickú časť malo na tomto turné na starosti pod vedením dirigentky zoskupenie približne 20 hudobníkov.

Majestic Music club Bratislava

Bol som tam už na viacerých koncertoch, fotil som však event v MMC (Majestic Music Club) po prvý raz. Je to celkovo zaujímavý a variabilný priestor, ktorý je vhodný na rôzne druhy eventov, preto sa tu ľudia schádzajú na koncertoch, stand-upoch či firemných akciách. Stačí keď si pozriete program na ich webe a uvidíte, že ten priestor prakticky v kuse žije.

 

10 metrové pódium pojme aj väčšie kapely, takže Scream Inc aj symfonici z Hope orchestra sa pomestili tak ako bolo treba. Divácky je priestor prakticky dvojpodlažný s dobrým výhľadom na dianie na stejdži, či už ste pod pódiom, na balkóne alebo na bočných galériách. Tentokrát bol priestor prispôsobený na sedenie aj pod stejdžom, kde sa predávali cenovo najdrahšie vstupenky. Tento priestor bol obsadený menej ako som čakal a voľná bola asi tretina miest, aj keď predajný kanál na tikety ukazoval viac predaných miest.

 

Tribut spojenia hitov Metallicy a symfonického aranžmánu pritiahlo do klubu odhadom cez 300 ľudí všetkých vekových skupín. Not great, not terrible. Keby bol však plný dom, atmosfére by to len prospelo. Tento event a účinkujúci by si to rozhodne zaslúžili.

Dostali sme, čo sme chceli

Scream Inc dokázali, že právom patria medzi jednu z najlepších kapiel, ktorá prináša spojenie metalu, symfónie divákom vtedy, keď originál nie je k dispozícii. Bola to výborná a hudobne kvalitná pocta pôvodnému dielu, ktoré stále patrí k tomu najlepšiemu, čo spojenie týchto hudobných svetov prinieslo.

 

Miešanie ťažkých gitarových riffov s jemnými melódiami symfonického orchestra vytvorilo očakávané a pôsobivé spojenie. Klasické nástroje dodali metalovým skladbám potrebnú hĺbku a emocionálnu silu, ktorú by ťažko dosiahli iba samotné elektriky. Kapela nadviazala spojenie s divákmi prakticky hneď pri prvých skladbách, ktoré návštevníci, či už mladí alebo staršieho dátumu narodenia, veľmi dobre poznali.

 

Rýchle tracky vo vhodných okamihoch vystriedali upokojujúce balady, aby sa vzápätí atmosféra koncertu zase zdvihla do energických skladieb tak, ako ich poznáme aj z pôvodného originálu. Nechýbali známe hity ako Enter Sandman, Master of Puppets, One, Nothing Else Matters, The Unforgiven, The Memory Remains, Sad But True a mnohých ďalších. Záver koncertu patril skladbe Seek and Destroy, ktorú už odohrala kapela bez symfonikov.

 

Skvelú atmosféru hudobného spojenia a aranžmánov doplnila vynikajúca svetelná šou. Dostali sme tak to, po čo sme si prišli – výbornú hudbu, či už v podaní elektrických gitár alebo symfonického orchestra, kvalitný spev a celkovo veľmi príťažlivú hudobno-svetelnú šou, za ktorú by sa nehanbili ani nepomerne drahšie a nákladnejšie projekty. Áno, nebola to Metallica ako ju poznáme v origináli so svojími nepomerne staršími a hlasovo či hudobne vyzretejšími členmi, avšak… Scream Inc aj Hope Orchestra odohrali plnohodnotné predstavenie. Presne také, ako sme od dobrého tributu čakali.

Fotenie eventu

Posledných 10 dní som mal docela hektických. Buď som ich strávil na cestách po celom Slovensku, kde som v priebehu štyroch dní realizoval portrétové fotenie vo všetkých krajských mestách alebo strihaním troch videoklipov z úplne inej oblasti tvorby. Pondelok ráno som sa zobudil stále unavený, no tešil som sa na koncert Scream Inc, lebo to zase bola zmena.

 

Nie že by fotenie portrétov bola nuda, ale strávil som za volantom auta či obrazovkou počítača toľko času, že už to chcelo opäť energiu živého koncertu. A hlavne tí, čo si pamätajú, že od stvorenia sveta sme sa delili na metalistov a depešákov vedia (teda tí, čo ako ja patrili do tábora metabolistov), že tvrdé gitarové rytmy vedia nabudiť telo aj ducha. A presne to som tiež tento deň potreboval.

 

Prispôsobenie sedenia mi umožňovalo presúvať sa podľa potreby a tak som našiel využitie pre tri objektívy. Tým, že scéna bola dynamicky a rôznofarebne nasvecovaná v rámci svetelných efektov som zostal na nastavení AWB. Zvyšné parametre podľa potreby f2.8-6, časy od 1/250 vyššie a ISO som rýchlo prestavoval podľa aktálneho svetelného setupu na pódiu. Foťáky klasika 2x Canon EOS R6 mark II a objektívy Canon RF 15-35mm f2.8 L IS USM, RF 24-70mm f2.8 L IS USM a RF 70–200 mm f/2,8 L IS USM.


Výsledkom veľkosti pódia a veľkosti celej muzikanstskej zostavy bolo, že tak tri štvrtiny symfonikov sa z mojich uhlov prekrývalo, či už medzi sebou, alebo s rockovou trojicou v popredí. Preto je takýchto záberov na orchester pomenej.

Páči sa vám moja tvorba?

Ak sa vám páči to čo vidíte – moje blogy či fotografie, pomôžte mi ich šíriť do digitálneho sveta. Mne každé fotenie a písanie zaberie niekoľko hodín. Vaša podpora vám zaberie iba niekoľko sekúnd!

 

Budem vám vďačný, ak ma podporíte sledovaním mojich sociálnych sietí:
Facebook: facebook.com/strobefotografia

Instagram: instagram.com/strobesk/

 

Pomôcť mi môžete aj pridaním hodnotenia mojej práce tu:

Google: g.page/r/CXyzHNpjciUhEB0/review

Facebook: facebook.com/strobefotografia/reviews

 

A samozrejme, ak budete potrebovať fotografie z nejakého eventu, ozvite sa a dohodneme si detaily.

Pozrite si aj nasledovné odkazy:

Scream INC:

Web: https://metallica-screaminc.com/
Facebook: facebook.com/screaminccc
Instagram: instagram.com/Screaminc

Metallica:

Web: https://www.metallica.com/
Facebook: facebook.com/Metallica/
Instagram: instagram.com/metallica/

 

San Francisco Symphonic Orchestra
Web: https://www.sfsymphony.org/

Majestic Music Club
Web: https://majestic.sk/

Scream Inc Metallica Symphony Tribute - fotografie z eventu

Majestic Music Club, Bratislava

Gin fest Bratislava - fotografie z eventu
Predchádzajúci Festival destilácie, chuti, vône a borievky
Nasledujúci Il Divo - XX 20th Anniversary Tour Bratislava
Il Divo koncert Bratislava event fotografie

Comments are closed.