Vracia sa umenie do architektúry?

Umenie sa vracia do architektury - fotografie z eventu

Nový zákon o výstavbe sa blíži

Poznáte to, pri novej výstavbe je cieľom developera maximálne vyťažiť priestor pri splnení nutného minima požiadaviek – či už daných zákonom alebo reguláciami miestnej samosprávy. Preto to často vyzerá tak ako vyzerá. kedysi mal každý verejný priestor (napríklad námestie) fontánu, sochu, pamätnú tabuľu… alebo nejaký iný druh umenia. Že v čase vlády komunistického režimu to bolo zneužívané na účely propagandy v princípe nie je podstatné. Čo chcem povedať je, že umelecké diela v architektúre mali viacero účelov. Keď už by nič iné, tak orientačný.

 

Vrátiť umenie do architektúry a zvýšiť estetickú a spoločenskú kvalitu verejných priestorov – aj to je zámer nového zákona o výstavbe.

 

Investori pri stavbách v hodnote nad 500-tisíc eur financovaných z verejných prostriedkov vyčleniť najmenej 0,5 percenta z hodnoty stavby práve na umelecké dielo. Ako to bude v realite fungovať sa hovorilo na konferencii „Umenie v architektúre,“ v piešťanskom centre ARTA, ktorý zaštítila Slovenská komora architektov.

Umenie sa vracia do architektury - fotografie z eventu
Milota Sidorová je nielen Podpredsedníčka ÚÚPVale aj uznávaná urbanistka.

Event plný odborníkov

Event bol rozdelený do troch základných blokov. Najskôr sa sprievodného slova chopila Janka Babušiaková, nezávislá kurátorka, kritička a publicistka umenia, ktorá bola umeleckou garantkou konferencie. Ukázala spojenie umenia a architektúry v praxi a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí.

 

Druhý blok, ktorý viedla podpredsedníčka Úradu pre územné plánovanie a výstavbu Milota Sidorová bol venovaný diskusii o tom, ako by mohli vyzerať praktické kroky pri zavádzaní zákona do reálnej praxe.

 

Poobede nás čakala priestorov kultúrno-kreatívneho centra ARTA a posledná odborná diskusia o tom, ako vybrať kvalitné umelecké dielo pre verejný sektor a zorganizovať dobrú súťaž.

 

Rečníkov a diskutérov na pódiu postupne dopĺňali odborníci z praxe – Jaroslavovi Lexovi (podpredseda Úradu pre verejné obstarávanie), Michal Fiala (riaditeľ sekcie implementácie európskych štrukturálnych a investičných fondov Slovenskej inovačnej energetickej agentúry), kurátorka Ľuba Belohradská, akademický sochár Ján Hoffstädter, autorizovaný architekt Slovenskej komory architektov Peter Lényi, Nora Vranová (predsedníčka Slovenskej komory architektov) Slávka Salajová (Úrad územného plánovania a výstavby SR) a ďalší…

Umenie sa vracia do architektury - fotografie z eventu
Nielen prezentácie ale aj diskusie boli nadmieru odborné a kultivované.

Fotografovanie v dvoch fázach

Na tento event som riešil nielen fotografie zo samotnej udalosti, ale podľa vytipovaných lokalít urobil aj niekoľko záverov existujúceho umenia v architektúre. Lokality boli celkovo štyri, z toho jedna bola v interiéry budovy Úradu vlády. Zvyšok bol verejne dostupný. Pôvodné zadanie bolo, že fotka bude cez celý slide a v rohu bude doplnený autor a lokalita… podľa toho som aj robil kompozíciu daných fotografií. Vo finále to napokon dopadlo inak, tretinu slajdov marketéri prekryli grafikou v korporátnom dizajne.

Ach... univerzálny povzdych pri pohľade na scénu

Tak som si pomyslel pri prvom pohľade na scénu nielen ja ale aj chalani od kamery, ktorí robili video záznam z celého eventu.

 

Najväčšou nevýhodou, a to príliš nerozumiem prečo to má ARTA takto robené, je absencia reflektorov na pódium. Tým pádom nielen že prezentujúci účastníci sedeli v tme (resp. veľmi nízkom osvetlení) a za nich zhora svietil projektor.

 

Za následok to teda malo silne kontrastné protisvetlo. A aby to nestačilo, uhol projektora bol napevno nastavený tak, že osobám na pódiu svietila na časť hlavy, takže dve tretiny hlavy boli v tmavom a vrch priamo osvetlený ako môžete vidieť na fotke nižšie. Bližšie k publiku si už bohužiaľ sadnúť nemohli a pri posune dozadu by to bolo ešte horšie.

Umenie sa vracia do architektury - fotografie z eventu
Projektor dával nielen silné protisvetlo ale čiastočne zasahoval na hlavy prednášajúcich.

Časť eventu som som sa rozhodol fotiť so systémovým bleskom Godox V1C nasadeným priamo na telo fotoaparátu. Postupne, ako bolo vonku čoraz viac slnečno som zvyšok konferencie dofotil už bez neho a detaily vyťahoval v postprocese.

 

Okrem fotenia som zároveň robil priebežne videá do reelsov a storiek, ktoré som obratom zdieľal tlačovému odboru Úradu pre územné plánovanie a výstavbu SR. Tam ich následne spracovali a počas eventu publikovali na sociálne siete. Videá som robil cez iPhone 14 na stabilizátore DJI Osmo Mobile 6.

Umenie sa vracia do architektury - fotografie z eventu
Vedel by som si predstaviť ešte viac doladiť scénu stiahnutím expozície obecenstva.

Páči sa vám moja tvorba?

Ak sa vám páči to čo vidíte – moje blogy či fotografie pomôžte mi ich šíriť do digitálneho sveta. Mne každé fotenie a písanie zaberie niekoľko hodín. Vaša podpora vám zaberie iba niekoľko sekúnd!

 

Stačí ak ma podporíte sledovaním mojich sociálnych sietí:
Facebook: https://www.facebook.com/strobefotografia

Instagram: https://www.instagram.com/strobesk/

 

Prípadne ak uznáte za vhodné, pridajte mi hodnotenie mojej práce tu:

Google: https://g.page/r/CXyzHNpjciUhEB0/review

Facebook: https://www.facebook.com/strobefotografia/reviews

 

A samozrejme, ak budete potrebovať fotografie z eventu, ozvite sa a dohodneme si detaily.

Fotografie z eventu Umenie v architektúre

AQT Canon fotografický workshop s Romanom Pinčekom
Predchádzajúci Canon fotografický workshop s AQT a Romanom Pinčekom
Nasledujúci Príprava taktického kurzu - jedno z prvých fotení a natáčaní vôbec
Respond Academy CQB kurz fotografie

Comments are closed.